Інструментальні каузативні екзистенційні діслова маніпулятивної каузації із семою заперечення (на матеріалі англійської та української мов)

Автор(и)

  • Маргарита Куца Вінниця

Анотація

Об’єктом дослідження є каузативні екзистенційні дієслова (далі КЕД) із семою заперечення в англійській та українських мовах, тобто дієслів, які виражають каузацію припинення існування об’єкта, напр., англ. to destroy ‘руйнувати’, to murder ‘вбивати’; укр. застрелити, розчавити, зарубати і т.ін.
Предметом є семантика маніпулятивної каузації, яка відбувається за допомогою інструменту в екзистенційних дієсловах із семою заперечення в англійський та українській мовах.
Матеріалом дослідження слугують 111 лексем, отримані методом суцільної вибірки з лексикографічних джерел англійської та української мов.
Мета полягає у проведенні семантичного аналізу одиниць дослідження та визначенні ознак англійських та українських КЕД із семою заперечення з контактим характером каузації із залученням інструменту.

Посилання

Залужна, О. О. (2019) Лексико-стилістичні та структурносинтаксичні особливості привативних дієслів в англійській та українській мовах : монографія (Типологічні, зіставні, діахронічні дослідження). Вінниця : ТОВ «ТВОРИ». DOI: http://dx.doi.org/10.31558/mono/2019.978-966-949-161-9

Павлова, Е. Б. (2009) Структура функциональносемантической категории экзистенциальности в английском языке (пространственный и фазовый аспекты). Вестник Московского государственного лингвистического университета.

Shibatani M. (1976) Causativization. N.Y., San Francisco, London : Academic Press.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-01-29

Номер

Розділ

Статті