Етапи розвитку підходів до напрямку «Іноземна мова для спеціальних цілей» в зарубіжній англомовній методичній літературі

Автор(и)

  • Марта Кондратюк Вінниця
  • Наталя Іщук Вінниця

Анотація

Англійська для спеціальних цілей (English for special/specific purposes – ESP) або англійська для професійних цілей виник як термін в 1960-х роках, оскільки прийшло розуміння, що загальні курси англійської часто не відповідають потребам ані студентів, ані роботодавців. Все більше і більше університетів пропонували спеціалізовані курси англійської і навіть виникла думка, що ESP повинен замінити EGP, оскільки світ рухається до більшої спеціалізації. Отже, «англійська для спеціальних цілей» – це загальний термін, який відноситься до викладання або вивчення англійської мови для певної кар'єри (наприклад, юриспруденція, медицина). Згідно з визначенням Munby, англійська мова для спеціальних цілей передбачає «вивчення програм і матеріалів в залежності від аналізу професійних комунікативних потреб» (Munby, 1978, p. 2). Також у західній методиці розрізняють англійську для професійних цілей (EOP), англійську для академічних цілей (EAP), англійську для науки та техніки (EST), та англійську для академічних цілей (EAP).

Посилання

Halliday, M. (1964) Linguistic Sciences and Language Teaching. London: Longmans.

Trimble, L. (1985) English for Science and Technology: A Discourse Approach (Cambridge Language Teaching Library). Cambridge University Press.

Munby, J. (1981) Communicative Syllabus Design: A Sociolinguistic Model for Designing the Content of Purpose-Specific Language Programmes (English Language Learning: Reading Scheme). Cambridge University Press.

Thomas, M. (2008) Handbook of Research on Web 2.0 and Second Language Learning. Hearshy: New York.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-01-29

Номер

Розділ

Статті